Bebeklerde Anemi Belirtileri ve Tedavisi
12 Temmuz 2024

Bebeklerde Anemi Belirtileri ve Tedavisi

Bebeklerde Anemi

Bebeklerde anemi, tıbbi olarak kansızlık olarak adlandırılan bir durumdur ve kan dolaşımında bulunan alyuvarların sayısının veya bu hücrelerdeki hemoglobin miktarının azalması ile ortaya çıkar. Bebeklerde ve çocuklarda aneminin birçok nedeni olabilir, ancak en yaygın olarak demir eksikliği anemisi görülür. Çocukların kanında demir çeşitli nedenlerle azalabilir. En sık görülen neden, yiyeceklerle yeterli miktarda demir alınmamasıdır.

Özellikle tek tip beslenen çocuklarda, 3 yaş altındaki çocuklarda aşırı süt ve meyve suyu tüketimi de demir eksikliğine yol açabilir. Sadece anne sütü ile beslenen bebeklerin annelerinde anemi varsa, bebeklerde de 4-6 ay içinde demir eksikliği anemisi ortaya çıkabilir. 1 yaşın altındaki bebeklerin anne sütünden kesildikten sonra yeterli miktarda demir içeren gıda alamaması durumunda da anemi ortaya çıkabilir.

Demir Eksikliği Anemisinin Belirtileri

Başlangıçta demir eksikliği, belirti vermeyen bir hastalıktır. Daha sonra hafif solukluk, el ve ayaklarda soğukluk, iştahsızlık ve yorgunluk gibi belirtilerle kendini gösterir. Demir eksikliği durumunda, çocukların vücut direnci de düştüğü için daha sık enfeksiyon geçirebilirler. Her hastalık, vücutta bulunan demiri biraz daha düşürebilir. İlginç bir şekilde, demir eksikliği olan çocuklarda demir içeren kırmızı et gibi gıdalara karşı aşırı bir isteksizlik bulunabilir.

Demir eksikliği ağırlaştıkça çarpıntı, sık nefes alma, ağız ve dilde yanma, karın ağrıları, huzursuzluk, uyku bozuklukları ve uzun dönemde beyne yeterli oksijen gidememesi sebebiyle okul başarısında azalma ve öğrenme bozuklukları görülebilir.

Demir Eksikliği Anemisinin Önlenmesi

Anemiyi önlemek amacıyla bebeklere ilk 6 ay sadece anne sütü verilmelidir. Ancak, bu süreçte emziren annenin de anemi yaşamasının önlenmesi gerekmektedir. Bebek 6 aydan sonra demir içeren mamalar ve demir açısından zengin ek gıdalarla beslenmelidir. Çocuk büyüdükçe, yaşına uygun beslenme şeklinde bakliyatlar, yeşil yapraklı sebzeler, kırmızı et ve sakatat tüketilmesi önerilir.

Ayrıca, C vitamini demir emilimini artırdığı için turunçgiller, yeşil yapraklı sebzeler ve domates gibi yiyeceklerin sık sık tüketilmesi önemlidir. Sağlam çocuklarda 6-9 aylıkken mutlaka kansızlık yönünden rutin tam kan sayımı testi yapılmalıdır. Gerekli durumlarda daha ayrıntılı araştırma yapmak amacıyla serum demir, demir bağlama kapasitesi ve ferritin (depo demirini gösterir) düzeyleri de istenebilir.

Demir Eksikliği Anemisinin Tedavisi

Demir eksikliği anemisi teşhisi konduğunda demir içeren damla, şurup veya tabletler ile tedavi yapılabilir. Tedavi sürecinde, demir takviyesinin yanı sıra demir açısından zengin gıdaların da günlük beslenmeye dahil edilmesi önemlidir. Demir takviyelerinin doğru ve düzenli kullanımı, eksikliğin giderilmesinde kritik rol oynar.

Son olarak, demir eksikliği anemisi olan bebeklerin ve çocukların düzenli olarak doktor kontrolünde olması ve gerekli testlerin yapılması, uzun vadeli sağlık sorunlarının önlenmesi açısından büyük önem taşır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Özbilir

12 Temmuz 2024 Cuma

Bebeğimde son zamanlarda el ve ayakları soğuk oluyor ve iştahsızlık gözlemliyorum, acaba demir eksikliği anemisi olabilir mi?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Özbilir,

Bebeğinizde el ve ayakların soğuk olması ve iştahsızlık gibi belirtiler, demir eksikliği anemisi gibi bir durumu işaret ediyor olabilir. Ancak, bu belirtiler başka sağlık problemlerinin de belirtisi olabilir. En doğru teşhisi koymak için bir pediatriste başvurmanız önemlidir. Doktorunuz gerekli kan testlerini yaparak kesin bir teşhis koyabilir ve uygun tedavi planını belirleyebilir. Geçmiş olsun, umarım bebeğiniz en kısa zamanda sağlığına kavuşur.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Anemi Belirtileri ve Tedavisi

Anemi Belirtileri ve Tedavisi

Anemi Çeşitleri Nelerdir?

Anemi Çeşitleri Nelerdir?

Haber Bülteni