Otoimmün Hemolitik Anemi Belirtileri ve Tedavisi
07 Temmuz 2024

Otoimmün Hemolitik Anemi Belirtileri ve Tedavisi

Otoimmün Hemolitik Anemi

Otoimmün hemolitik anemi, kırmızı kan hücrelerinin yani alyuvarların normal ömürlerini tamamlamadan erken yıkıma uğradığı bir hastalıktır. Bu durum, kanda ihtiyaç duyulan alyuvarların sayısının gereken miktarın altında olduğu anlamına gelir. Otoimmün hemolitik anemi, çeşitli hastalıklar, durumlar ve faktörler nedeniyle alyuvarların yıkımının artması sonucu gelişir. Bu anemi türü genellikle tedavi edilebilir ve kontrol altında tutulabilir. Hafif seyreden otoimmün hemolitik anemiler genellikle tedavi gerektirmezken, ağır vakaların mutlaka tedavi edilmesi gerekir. Tedavi edilmediği takdirde kalp yetmezliği ve kalp büyümesi gibi ciddi sağlık sorunlarına ve hatta ölüme neden olabilir. Otoimmün hemolitik anemi, kalıtsal olabilir ve bu durumda hastalık ömür boyu sürebilir. Kalıtsal hastalığı olan kişilerin sürekli olarak tedavi görmeleri gerekebilir. Ancak, edinsel otoimmün hemolitik anemilerde hastalığın nedenleri bulunup tedavi edildiğinde, hastalarda tamamen iyileşme sağlanabilir.

Otoimmün Hemolitik Anemi Belirtileri

  • Aşırı halsizlik ve yorgunluk
  • Nefes darlığı
  • Ayağa kalkma anında baş dönmesi
  • Baş ve göğüs ağrısı
  • El ve ayaklarda aşırı soğukluk
  • Diş etlerinde, göz kapağının alt kısmında, tırnaklarda ve deride renk solması
  • Dalak büyümesi

Otoimmün Hemolitik Anemi Nedenleri

  • Penisilin ve metil dopa gibi bazı ilaçların kullanımı
  • Sistemik lupus eritematozus gibi romatizmal hastalıklar
  • Yumurtalık kanseri, lenfoma ve kronik lösemi gibi kanser türleri

Otoimmün Hemolitik Anemi Tanısı

Otoimmün hemolitik aneminin tanısı, kan hastalıkları uzmanları yani hematologlar tarafından tıbbi ve aile geçmişi araştırılarak, fizik muayenelerde elde edilen bulgularla, hastaya yapılan tahliller ve tetkikler neticesinde konulabilir. Yapılan testler, fizik muayenede elde edilen bulguların netleşmesi, otoimmün hemolitik aneminin derecesinin ve nedeninin değerlendirilmesi için yapılır.

Otoimmün Hemolitik Anemi Tedavisi

Bu hastalığın tedavisindeki amaç, vücuttaki alyuvar azalmasını durdurmak, alyuvar sayısını normal düzeye getirmek ve hastalığın altında yatan nedenleri tedavi etmektir. Tedavi yöntemleri, hastalığın derecesine ve nedenine göre değişebilir. Otoimmün hemolitik anemi tedavisinde en etkili yöntem kortizon ilaçlarıdır. Kortizon ilaçlarından fayda sağlanmadığı durumlarda veya sürekli ortaya çıkan ve uzun süre kortizon kullanması gereken kişilere splenektomi yapılabilir. Otoimmün hemolitik anemi tedavisinde hastalığı ağır ve ölümcül olan hastalara kan nakli yapılabilir. Eğer otoimmün hemolitik aneminin sebebi hastanın dalağının büyümesi ya da dalağın alyuvar miktarını azaltmasından kaynaklanıyorsa, bu durumda hastanın dalağının ameliyat ile alınması gerekebilir. Otoimmün hemolitik anemi hastaları aynı zamanda soğuk ortamlardan sakınıp vücutlarındaki alyuvar azalmasını önlemek amacıyla ellerini ve kulaklarını soğuktan koruyarak tedaviye destek olabilirler.

Ek Bilgiler

Otoimmün hemolitik anemi hastalarının düzenli olarak hematolog kontrollerine gitmeleri ve doktorlarının önerdiği tedavi planına uymaları gerekmektedir. Ayrıca, sağlıklı bir yaşam tarzı benimsemek, dengeli beslenmek ve düzenli egzersiz yapmak da hastalığın yönetilmesinde önemli rol oynar. Ayrıca, stres yönetimi ve psikolojik destek, hastaların yaşam kalitesini artırabilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Anemi Kanseri Belirtileri ve Tedavisi

Anemi Kanseri Belirtileri ve Tedavisi

Orak Hücreli Anemi Belirtileri ve Tedavisi

Orak Hücreli Anemi Belirtileri ve Tedavisi

Anemi Çeşitleri Nelerdir?

Anemi Çeşitleri Nelerdir?

Fanconi Aplastik Anemisi Belirtileri ve Tedavisi

Fanconi Aplastik Anemisi Belirtileri ve Tedavisi

B12 Eksikliği Anemisi B12 Eksikliği Anemi Neden Olur?

B12 Eksikliği Anemisi B12 Eksikliği Anemi Neden Olur?